Mengenai Jabatan Pendidikan Berterusan

TENTANG JPB

Image
Jabatan Pendidikan Berterusan (JPB) diwujudkan dengan matlamat memberikan peluang pendidikan kepada mereka yang tidak dapat menyambung pelajaran secara penuh masa. Dengan kehadiran JPB, Mereka diberikan peluang untuk mengambil kursus jangka pendek dari universiti-universiti, sama ada awam atau swasta, dengan pilihan jangka masa yang panjang atau pendek.

Fokus utama JPB adalah untuk melaksanakan program latihan dan kursus jangka pendek yang direka khas untuk individu yang sedang bekerja. Inisiatif ini bertujuan memberi peluang kepada individu berusia 20 tahun ke atas untuk terus meningkatkan pengetahuan mereka tanpa perlu meninggalkan pekerjaan utama mereka.

Selain itu, JPB menjalin kerjasama dengan universiti swasta dan awam untuk menyelenggarakan program pengajian separuh masa. Kerjasama ini dirancang dengan tujuan menggalakkan individu agar dapat melanjutkan pendidikan mereka di institusi-institusi yang mungkin sebelumnya tidak mereka kenali dengan baik, membuka pintu untuk lebih banyak pengetahuan dan kemahiran.

JPB juga memandang serius keperluan mereka yang tinggal jauh dari universiti terpilih dan oleh itu merancang program pembelajaran jarak jauh (Open Distance Learning). Ini memberikan fleksibiliti kepada pelajar untuk belajar dari jarak jauh, memudahkan mereka yang terletak di kawasan yang terpencil atau memerlukan alternatif pembelajaran yang lebih fleksibel.

JPB juga berperanan sebagai penyokong utama dalam membantu KPTM mencapai pengiktirafan yang lebih besar dalam menghadapi pesaing-pesaing mereka di arena pendidikan. Dengan menggunakan strategi jualan dan pemasaran yang cermat, JPB dan KPTM berusaha mencapai sasaran tahunan mereka dan mengatasi sebarang cabaran yang mungkin muncul dalam pelaksanaan program pendidikan berterusan ini.

Secara keseluruhan, usaha JPB tidak hanya merangkumi penyediaan peluang pendidikan, tetapi juga menyumbang kepada pembangunan sumber manusia negara ini dengan memberikan akses pendidikan yang lebih mudah kepada individu yang bekerja dan memenuhi keperluan mereka yang mahu terus belajar dalam pelbagai keadaan.

TENTANG PURE

Image
PURE ialah produk serba boleh yang menawarkan pelbagai peluang pendidikan, termasuk kursus dan program pendek. Selain itu, ia secara aktif bekerjasama dengan MARA untuk menyokong projek pendidikan yang memberi impak positif kepada pelajar yang telah menamatkan peperiksaan SPM mereka. Selain itu, PURE juga membantu organisasi dalam meningkatkan keterlihatan dan jangkauan mereka dengan bekerjasama dengan syarikat berkaitan kerajaan, dengan itu memudahkan akses kepada sumber yang berharga dan memupuk peluang rangkaian yang bermanfaat.

PURE bermaksud partner/place/program for upskilling reskilling and enhancement. Konsep di sebalik PURE adalah untuk meningkatkan kemahiran atau bakat seseorang untuk sektor perniagaan. PURE adalah pendekatan yang komprehensif untuk meningkatkan dan membangunkan kebolehan yang boleh digunakan dalam pelbagai tetapan perniagaan.

CAWANGAN KPTM

Image

Universiti Poly-Tech Malaysia (UPTM)

Jalan 6/91, Taman Shamelin Perkasa Cheras. 56100, Kuala Lumpur